Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Πληθωρισμός και επιτόκια


Η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών έλαβαν δάνειο, είτε σε ευρώ, είτε εκφρασμένα σε άλλα νομίσματα (όπου ως κατάληξη ήταν πάντα η χορήγηση του δανείσματος σε ευρώ) με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Σύμφωνα με την παρ 2 υποπαρ α) περ iv του Κεφαλαίου Β της ΠΔΤΕ 2501/2002, όπως αυτή εξειδικεύτηκε με την παρ 2β της ΕΤΠΘ 178/19-07-2004, η µεταβολή του κυµαινοµένου επιτοκίου έπρεπε να συνδέεται αποκλειστικά µε δείκτες γενικού και ευρέως προσβάσιµου επιτοκιακού χαρακτήρα, όπως παρεµβατικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, euribor, απόδοση οµολόγων, βραχυπρόθεσµων τίτλων, κτλ, οι οποίοι πρέπει να αναφέρονται ρητά στη σύµβαση.

Εντούτοις, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τράπεζες, παραβιάζοντας τις παραπάνω επιταγές περί σαφούς προσδιορισμού των επιτοκίων, έχουν περιλάβει όρους στις δανειακές συμβάσεις, σύμφωνα με τους οποίους, ως λόγοι μεταβολής του επιτοκίου συμφωνήθηκαν "οι συνθήκες της χρηματαγοράς, το κόστος του χρήματος, ο γενικός και ειδικός πιστωτικός κίνδυνος, η διακύμανση του πληθωρισμού κλπ".

Δηλαδή, αντί των ειδικών και αριθμητικά μετρήσιμων κριτηρίων που προέβλεπαν οι παραπάνω διατάξεις, οι τράπεζες επέλεξαν και εισήγαγαν αόριστα κριτήρια, μη αριθμητικά μετρήσιμα που μπορούν να λάβουν οποιαδήποτε ερμηνεία ή και τιμή, σταθμιζόμενα μεταξύ τους με άγνωστο τρόπο.

Στη συνέχεια, ήρθε η νομιμοποιητική σφραγίδα των σοφών δικαζόντων, οι οποίοι μετέτρεψαν τις παραπάνω σαφείς νομικές διατάξεις σε ευχολόγια, διαπιστώνοντας ότι τάχα τα παραπάνω κριτήρια που μεταχειρίζονταν οι τράπεζες ήταν νόμιμα.

Και τώρα, ήρθε η ώρα που η χώρα έχει πληθωρισμό.

Με βάση τις παραπάνω νομικές διατάξεις, η άνοδος του πληθωρισμού δεν μπορούσε να πυροδοτήσει άνοδο των επιτοκίων των δανείων (εφόσον δεν μεταβάλλονται το euribor, το επιτόκιο της ΕΚΤ, η απόδοση των ομολόγων κλπ).

Με βάση την τραπεζική πρακτική, που ευλογήθηκε από τους δικάζοντες, αναμένεται αύξηση των επιτοκίων των δανείων, στηριζόμενη στα αόριστα κριτήρια που τέθηκαν επί των συμβάσεων (πχ οι συνθήκες της χρηματαγοράς ή το κόστος του χρήματος αυξήθηκαν λόγω πληθωρισμού).

Σε μια τέτοια συγκυρία, λοιπόν, θα έχουμε το εξής παράδοξο: Ενώ τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια θα είναι είτε αρνητικά (euribor) είτε μηδενικά (ΕΚΤ), τα επιτόκια των δανείων στην Ελλάδα θα πάρουν την ανηφόρα, για να προστατεύσουν τα τραπεζικά κέρδη από τον πληθωρισμό.

Όλο αυτό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, αν η δικαιοσύνη είχε ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο, αντί να σπεύδει σε ρόλο νομιμοποιητή. Αλλά σε συνθήκες ευρείας θεσμικής και αξιακής κατάρρευσης, το παραγόμενο κόστος θα το πληρώσουν με βεβαιότητα οι δανειολήπτες.

Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα.
Στη χώρα που με τη φράση "κράτος δικαίου" νοείται η συστημική νομιμοποίηση της παρανομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

de jure app