Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

- Προσημείωση; - Οχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω...


['Αρθρο για την κυριακάτικη εφημερίδα, Το Χωνί]
 
Δεν είναι ξένο ή σπανίζον το φαινόμενο, συμπολίτες μας να βρίσκονται απέναντι σε μια τραπεζική απαίτηση, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα επιδιώκει την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης σε κάποιο ακίνητό μας (ακόμα κι αν αυτό συνιστά το μοναδικό περιουσιακό μας στοιχείο, πχ την πρώτη και κύρια κατοικία μας) και μάλιστα, δίχως προηγουμένως να έχει εκδόσει διαταγή πληρωμής.
Οι περισσότεροι από τους δανειολήπτες σε τέτοιες περιπτώσεις πανικοβάλλονται, τα όρια της συνεκτικής αντοχής προσωπικοτήτων και οικογενειών ολόκληρων τίθενται σε δοκιμασία και ο φόβος της απώλειας (με αναγκαστική εκτέλεση, δηλ. με κατάσχεση και πλειστηριασμό) του περιουσιακού μας στοιχείου καθίσταται κυρίαρχο στοιχείο της ψυχολογίας και εν γένει της ζωής μας.
Σωστά;
ΟΧΙ.

Αυτά τα παθαίνουν όσοι δεν διαβάζουν Χωνί. Γιατί το Χωνί, χάρη στην τόλμη των εκδοτών του και των συντελεστών του, μου παρέχει το βήμα, ώστε σήμερα, να πραγματευτώ ένα απτό ζήτημα της καθημερινότητας όλων μας, προκειμένου να βοηθηθεί κάθε συμπολίτης μας ουσιαστικά, στον πόλεμο εναντίον των Τραπεζών. Έτσι, λοιπόν, σήμερα σας δίνω ένα έτοιμο υπόδειγμα ισχυρισμών, που μπορείτε να προβάλλετε ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο θα εξετάσει την αίτηση της τράπεζας, με την οποία η τελευταία αποπειράται την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης, δίχως να επιδιώξει προηγουμένως την έκδοση διαταγής πληρωμής.

Τι το κάνουμε αυτό το έγγραφο;
Η απάντηση είναι διπλή:
α) Αν σας ενημέρωσε τηλεφωνικά η Γραμματεία του Ειρηνοδικείου, για να παραστείτε συγκεκριμένη ώρα και μέρα και σε συγκεκριμένο γραφείο, προκειμένου να συζητηθεί η αίτηση της τράπεζας, αυτό σημαίνει, ότι θα συζητηθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία αποπειράται η Τράπεζα να επιτύχει, ώστε να σας απαγορευτεί κάθε νομική και πραγματική μεταβολή της περιουσίας σας, μέχρι να καταφέρει να εγγράψει προσημείωση υποθήκης σε κάποιο περιουσιακό σας στοιχείο. Εάν, λοιπόν, πρόκειται να παρασταθείτε ενώπιον του Ειρηνοδικείου, εκτυπώνετε το έγγραφο αυτό, συμπληρώνετε τα απαιτούμενα στοιχεία (κι εμείς, οι Νομικοί του ΕΠαΜ είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε κάθε σας βήμα) και  το εγχειρίζετε στον Δικαστή, που θα εξετάσει το αίτημα της προσωρινής σας Διαταγής, τονίζοντάς του, ότι η οικονομική σας κατάσταση δεν σας επέτρεψε να προσλάβετε Δικηγόρο και αντ’ αυτού, το ρόλο του νομικού σας συμβούλου, ανέλαβε και εξετέλεσε ο γράφων, μέσω του Χωνιού.
β) Αν σας κάλεσε, όμως, η Γραμματεία του Πρωτοδικείου, τότε, εκτυπώνετε το έγγραφο αυτό και το πηγαίνετε στο δικηγόρο σας (αυτονόητο είναι ότι κι εμείς, οι Νομικοί του ΕΠΑΜ είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε σε κάθε σας βήμα). Στο Πρωτοδικείο δεν είναι δικονομικά νοητή και δυνατή η παράσταση χωρίς δικηγόρο αλλά θα είναι απίστευτα μεγάλη ταλαιπωρία για το δικηγόρο σας, να μπορέσει μέσα σε λίγες ώρες να διαβάσει τόσα πολλά πράγματα, οπότε, με το έγγραφο αυτό τον βοηθάτε, ώστε να καταφέρει να ανταπεξέλθει στον όγκο δουλειάς, που μόλις του αναθέσατε.

Με την ελπίδα ότι κάποιοι συμπολίτες μας θα βρουν πραγματικά χρήσιμες αυτές τις πρώτες συμβουλές και με τη διαβεβαίωση, ότι δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο ενάντια στο τραπεζικό καρτέλ, σας υπόσχομαι από τώρα, ότι σε κάποιο επόμενο φύλλο θα ασχοληθούμε με τους αλληλόχρεους λογαριασμούς των επαγγελματιών αλλά και με τη δυνατότητα να που έχουν οι έμποροι (κατά το τυπικό και ουσιαστικό σύστημα) να ρυθμίσουν τα χρέη τους, είτε στο πλαίσιο του Ν 3816/2010, είτε με βάση τα περιβόητο, πλέον, άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Εννοείται, ότι το Χωνί είναι δίαυλος διαλόγου και επικοινωνίας, κι έτσι θα προσπαθήσουμε να απαντάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες μας θέτετε και με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο. Μέχρι την επόμενη Κυριακή, πάντως, θα σας τεθεί ένα μάλλον πιο επίκαιρο ερώτημα το οποίο θα είναι της μορφής:
Τάνκς ή Banks?
Εμείς εδώ έχουμε επιλέξει. Απαντάμε και στα δυο ένα μεγάλο «ΟΧΙ» ;) Υπόδειγμα Ισχυρισμών
Καλή λευτεριά αδέρφια!


1 σχόλιο:

Κώστας Στυλιανίδης είπε...

ΧΑΙΡΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ.ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΣΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΩ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ. ΕΜΕΝΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΕΝΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΠΘΟΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ. ΥΠ΄ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ. ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΡΥΦΑ. ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10-5-2017. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. KSTYLIANIDIS@HOTMAIL.COM

Δημοσίευση σχολίου

de jure app