Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Ειρ.Κορίνθου 817/2015: Ακυρώνεται Διαταγή Πληρωμής λόγω καταχρηστικότητας επιτοκίου

Με την υπ' αριθμ 817/2015 απόφασή της η κα Ειρηνοδίκης Κορίνθου, ακύρωσε Διαταγή Πληρωμής λόγω εφαρμογής καταχρηστικών συμβατικών επιτοκίων, τα οποία υπερέβησαν τα εξωτραπεζικά επιτόκια.

Σχόλιο: Εδώ και δεκαετίες, ο πολιτικός βερμπαλισμός επικεντρώθηκε στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα ανήκει στη Δύση ή εάν η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Η ΕΤΠΘ, το 2004, όμορφα και ήσυχα, χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι, αποφάσισε ότι η Ελλάδα ανήκει στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την 178/2004 απόφαση της ΕΤΠΘ της ΤτΕ, σύμφωνα με την οποία "...οι συναπτόμενες συμφωνίες τραπεζικών επιτοκίων, στις οποίες συνομολογείται επιτόκιο που τυχόν υπερβαίνει το εκάστοτε οριζόμενο για τα εξωτραπεζικά επιτόκια ανώτατο όριο, δεν είναι αθέμιτες για το λόγο αυτό". 

Με την 178/2004 απόφασή της, η Επιτροπή Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων  (ΕΤΠΘ) της Τράπεζας της Ελλάδας, επεδίωξε να καταστρατηγηθεί, με την χρήση κανονιστικής διοικητικής πράξης και της διοικητικής ισχύος της Τράπεζας της Ελλάδας, το δεδικασμένο της 1219/2001 ΑΠ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η χρήση επιτοκίων που υπερβαίνουν τα ανώτατα εξωτραπεζικά.

Το δεδικασμένο αυτό, κατά τη διάταξη του αρ. 10 του Ν. 2251/1994 θα έπρεπε να αναπτύσσει ισχύ έναντι πάντων.

Δηλαδή, ήρθε η ανώτατη τραπεζική αρχή της χώρας (η Τράπεζα της Ελλάδας), παραμέρισε (για να μην πω, έφτυσε) τη Δικαιοσύνη και της αποφάσεις της και αποφάσισε, επί της ουσίας, πως, οι τράπεζες δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από τον Άρειο Πάγο και αναπτύσσουν ισχύ έναντι πάντων.

Η εν προκειμένω ερευνώμενη απόφαση, αποτελεί, τουλάχιστον, μια χαραμάδα ελπίδας. Τάσσει υπεράνω των τραπεζικών κανονιστικών πράξεων, την ισχύ του Νόμου και αποπειράται να διασώσει την διακεκορευμένη τιμή της τρίτης συνταγματικής εξουσίας, που με τόση σπουδή και έντονη νομιμοποιητική διάθεση εκποιούν ακόμα και οι ίδιοι οι λειτουργοί της, πάντοτε "στο όνομα του Ελληνικού λαού" και υπό το πρόσχημα δικονομικών ψευδοαιτιολογιών, σαν την αοριστία... 

Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης για μελέτη και για όποιον θέλει να το κατεβάσει, θα το βρει ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

de jure app