Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά Χριστόν δικαίωση...

Η παρακάτω είδηση προκαλεί πραγματικά το θυμό κάθε νοήμονος ανθρώπου, ιδίως όταν πριν από μερικούς μήνες το ίδιο το ΣτΕ έκρινε, ότι το Μνημόνιο και τα μέτρα του είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Ίσως, πλέον συνιστά μια αξιόλογη αναγκαιότητα η επισήμανση, ότι η Δικαιοσύνη αποδεικνύεται εντελώς αποκομμένη από την ιστορική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, εγκλωβισμένη στους φορμαλισμούς και τις τυπικότητές της, όντας το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μιας θεσμικής έκπτωσης, μιας ανθρωπιστικής αποτυχίας, μιας πολιτικής κενότητας, αντίστοιχων με αυτές που διέθετε ο "Ανθρωπάκος" του Βίλχελμ Ράϊχ...

Η είδηση έχει ως εξής:

"Σκληρό δικαστικό «ροκ» με προσφυγές στα Δικαστήρια κατά της μείωσης των αποδοχών τους «κατά σχεδόν 50% σε μια διετία» αλλά και με μηνύματα πως η απόφαση για τη συνταγματικότητα του Μνημονίου αναφέρεται στην ανάγκη λήψης μη ανισοβαρών μέτρων επιλέγουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι αποφάσισαν να μην διακόπτουν μεν τις συνεδριάσεις τους, όπως θα κάνουν οι συνάδελφοί τους στα ποινικά, πολιτικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο από τις 17 Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας παράλληλα την πολιτεία «να μην εκληφθεί αυτό ως αδυναμία».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας αφού «καρφώνει» την πολιτική ηγεσία πώς «έδειξε κατανόηση» αλλά ο κ. Στουρνάρας τους ανακοίνωσε «μειώσεις 23%» θυμίζει πώς η δικαστική ανεξαρτησία διασφαλίζεται από το Σύνταγμα όπως και τα μισθολογικά των δικαστών. Απαιτεί μάλιστα άμεσησυνάρτηση με τις αποδοχές των Βουλευτών (σ.σ οι οποίες δεν μειώθηκαν ανάλογα) γεγονόςπου από μόνο του συνιστά παραβίαση του συντάγματος και λόγο θεμελίωσης προσφυγής. Μάλιστα είναι προφανές πλέον πως τα διοικητικά δικαστήρια θα κατακλυστούν μεπροσφυγές , η αποδοχή των οποίων θα ισοφαρίσει ή ξεπεράσει το όφελος από τημείωση των αποδοχών των δικαστών.


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ


Οι Σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται μάλιστα και την απόφαση με την οποία η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινεσυνταγματικό το Μνημόνιο, στην παράγραφο που κάνει λόγο για την ανάγκη ηπολιτεία να λαμβάνει μέτρα ίσης κατανομής βαρών. Αρμόδια πηγή εξηγούσε πώς με βάση αυτή την αναφορά καθίσταται σαφές πώςοι προσφυγές πολιτών των οποίων οι αποδοχές μειώνονται και πάλι , προφανώς θαγίνονται δεκτές:


«Ενόψει λοιπόν της διαφαινόμενης υπέρμετρης περικοπής των αποδοχών μας και μάλιστα αναδρομικά από 1-7-2012, η οποία, συνυπολογιζομένων των έως σήμερα μειώσεων, μπορεί να ανέλθει και σε ποσοστόανώτερο του 50% επί των συνολικών καθαρών αποδοχών, μέσα σε μία μόλις διετία,το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκρίνει, ως θεμιτό μέσο άμυνας, τη συμμετοχή στις πανδικαστικές συγκεντρώσεις, χωρίς διακοπή συνεδριάσεων, και την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά πράξεων και ρυθμίσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιδιότητά μας ως δημόσιων λειτουργών και θίγουν τα δικαιώματά μας ως πολιτών, καθώς, όπως έχειήδη κριθεί με την 668/2012 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, επί των εφαρμοστικών του Μνημονίου διατάξεων, «δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων –κυρίως στο πεδίο της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων– προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία».


ΟΙ ΣΥΝΤΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ


Για τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, οι δικαστές αναφέρουν:


«Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφώντων Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον ΥπουργόΔικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Στις συναντήσεις αυτές οι δικαστικοί λειτουργοί δεν παρουσιάστηκαν αδιάλλακτοι ή αποκομμένοι από τονκοινωνικό περίγυρο ούτε στράφηκαν εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων και δηεκείνων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, συναισθανόμενοι, ως δημόσιοιλειτουργοί, την κρισιμότητα των στιγμών. Και ενώ ο Πρωθυπουργός και οι δύο Αρχηγοί εξέφρασαν την κατανόησή τους και υποσχέθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα λαμβάνονταςυπόψη τον θεσμικό ρόλο των δικαστικών λειτουργών και τις ιδιαίτερες συνθήκεςάσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, το οικονομικό επιτελείο αντιπαρέταξε μιαισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική, που αγγίζει τα όρια της θεσμικήςαναλγησίας, και προτείνει τη μείωση των αποδοχών μας κατά 23% μεσοσταθμικά,χωρίς περαιτέρω εξειδικεύσεις.


Είναι αυτονόητο ότι, σεμια δημοκρατική κοινωνία, μέλημα της Πολιτείας θα έπρεπε να αποτελεί η υπεράσπισητης ισοτιμίας της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες και τουςλειτουργούς τους και κατ’ επέκταση η διασφάλιση της ίδιας της λειτουργίας τουθεσμού της Δικαιοσύνης. Η Εκτελεστική Εξουσία, επομένως, δεν θα έπρεπε ναμετακυλύει το βάρος αυτό στους δικαστικούς λειτουργούς, εμφανίζοντάς τους σεαντιπαράθεση με την κοινωνία. Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών αποτελεί,ως μέσο εξασφάλισης της λειτουργικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνταγματικήεπιταγή, την οποία οι ίδιοι, τελικώς, οι δικαστές πρέπει να υπερασπιστούν. Εντούτοις,το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί μόνο το έρεισματων αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών, αλλά ταυτόχρονα και το όριο του τρόπουδιεκδίκησής τους. Η Εκτελεστική Εξουσία, πάντως, ας μην εκλάβει τη θεσμικήυπευθυνότητα των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αδυναμία.


Τέλος, εκφράζουμε τηνανεπιφύλακτη αλληλεγγύη μας προς τις λοιπές δικαστικές ενώσεις, με τις οποίεςσυνεργαζόμαστε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, καλούμε τα μέλη μας σεμαζική συμμετοχή στην Πανδικαστική Συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου2012 και συγκαλούμε έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου2012».


Πηγή: Capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

de jure app