Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Δικαιοσύνη έστω και αργά



Πλήγμα στην επιβολή δια νόμου των αξιώσεων των μνημονίων αποτελεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής που  έκρινε -μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ)- νομικά ανίσχυρη, διότι κατά το δικαστήριο η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012, με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, εκδόθηκε κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί από το ειρηνοδικείο Αθηνών για τις μειώσεις μισθών στην εταιρεία Αττικό Μετρό ΑΕ.

Η απόφαση, αν και αφορά μόνο τη συγκεκριμένη ομοσπονδία, ανάβει το πράσινο φως και για άλλες προσφυγές. Η πρώτη δικαστική απόφαση που τάραξε τα νερά των μνημονίων που επέβαλαν στο νότο οι δανειστές του νότου της Ευρώπης, εκδόθηκε από το Συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας που ακύρωσε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, επιτρέποντάς την μόνο για μια χρονιά, φέτος ,κατ’ εξαίρεση.

Σύμφωνα με το πρωτοδικείο της Χαλκιδικής, η πράξη υπουργικού Συμβουλίου, εκδόθηκε από τη Διοίκηση κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρα 26 και 43 παρ. 2), χωρίς δηλαδή εξουσιοδοτική κάλυψη.

Όπως αναφέρει η ΟΣΜΕ «με την με αρ. 24/2012 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής κρίθηκαν άκυρες οι απολύσεις πέντε συναδέλφων από το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, οδηγών και εισπρακτόρων, που είχαν γίνει το Μάρτιο του 2012, και υποχρεώθηκε ο εργοδότης να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους και να τους καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το διάστημα από την απόλυσή τους έως τον Αύγουστο του 2012». Η ΟΣΜΕ άσκησε παρέμβαση υπέρ των απολυθέντων στη δίκη.

Όπως τονίζει ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης: «Η απόφαση έρχεται μια κρίσιμη περίοδο που ζητείται η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Πρόκειται για το ανώτερου μέχρι σήμερα βαθμού δικαστήριο που υπερασπίζεται τονσυνταγματικό θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι οι απολύσεις είχαν πραγματοποιηθεί «χωρίς να συντρέχει κανένας από τους λόγους που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΚΤΕΛ, με την επίκληση εκ μέρους του ΚΤΕΛ, της δήθεν κατάργησης των διατάξεών του που αφορούν τους όρους λύσης της σύμβασης εργασίας από την με αρ. 6/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου».

Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη που συμφώνησαν στην επιβολή της πράξης υπουργικού συμβουλίου, το Φεβρουάριο του 2010, είχαν προβλέψει ότι δεν αποκλείεται ο νόμος να προσβληθεί στα δικαστήρια. Όμως έλεγαν ότι μέχρι τότε θα έχει αξιολογηθεί ως θετικό βήμα από την τρόικα και θα έχει εκταμιευθεί η επόμενη δόση των δανείων.
 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάριε, καλησπέρα΄ άμ' έπος άμ' έργον, επειδή ήρθα και σε πλησίασα απόψε 06 ΟΚΤ στο Γαλάτσι, μετά τις ομιλίες --και μια ελάχιστη δική μου παρέμβαση-- δίνω απλώς το στίγμα μου κι από δω, αφού είναι ο μόνος τρόπος΄ επειδή είμαι συνάδελφος (μή μάχιμος βέβαια) και έχουμε ξαναμιλήσει διαδικτυακά από άλλο μέσο, μπορεί να ξανατύχει να ανταλλάξουμε ιδέες και γνώμες΄ μακάρι να ήταν πιό εύκολη η επικοινωνία, ελπίζω πάντως να το δεις αυτό.

Δημήτρης

Μάριος Μαρινάκος είπε...

Φίλε μου βλέπω το μήνυμά σου και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :)
Keep in touch...

Ανώνυμος είπε...

Μάριε, σε χαιρετώ ξανά, καίτοι με κάποια ανησυχία/αγωνία αυτή τη φορά΄ επειδή από κείνη τη βραδιά τών ομιλιών στο Γαλάτσι ώς τώρα, 2 μήνες σχεδόν, εμείς καθόμασταν και περιμέναμε τα εκκαθαριστικά, δέν είχαμε στείλει τα απαιτούμενα για την Συλλογική Αγωγή΄ τώρα που ξανακοίταξα το σάιτ του ΕΠΑΜ, βλέπω ότι οι προθεσμίες γι' αυτό το θέμα έχουν λήξει από τις 14-10;

τα έχετε καταθέσει; δέν υπάρχει τώρα χρόνος/τρόπος για να συμμετάσχουμε όσοι δέν προλάβαμε; ......

(συγγνώμη που καταλαμβάνω αυτόν τον χώρο για κάτι τέτοιο, μα μόνο εδώ μπορώ να σε ρωτήσω απευθείας΄ συμπάθα και για την αμεσότητα, μα ξέρεις [εσύ ειδικά] την προϊούσα ασφυξία από τις τριγύρω εξελίξεις΄ καλημέρα [έγραψα 5.45].)

Δημήτρης

Δημοσίευση σχολίου

de jure app